Mary-Ann's Oordeel
Zeg eens bescheiden....

 
Bescheidenheid. Hoe leer je bescheiden te zijn? In mijn optiek heeft bescheidenheid een bepaalde onderliggende boodschap.
Wie is bescheiden en waarom dan wel?
Is iemand bescheiden als hij niet opschept over wat hij allemaal heeft of bereikt heeft? Wat hij doet voor de medemens?
Of is iemand bescheiden als hij weet dat wat hij heeft of bereikt heeft, weet te waarderen? Ik las gisteren een blog van iemand en ik was verbaasd over wat hij schreef over bescheiden zijn, of het leren daarvan.
Ik moest steeds denken aan het liedje van Peter Blanker, het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Ik geloof oprecht dat ik bescheiden ben, en toch vertel ik een ieder die het horen wil, waar ik vandaan kwam en wat ik ervoor heb moeten doen. Ik draag mijn levenspad niet heimelijk met mij mee zeg maar.
Mijn gevoel van bescheidenheid weeg ik ook niet af, of ik het financieel beter heb dan welk ander mens dan ook op deze aardkloot.
Noch of ik het in deze westerse wereld zoveel beter heb dan mensen in bijvoorbeeld Rwanda. Wel weet ik wat ik bereikt heb beter te waarderen. Juist omdat ik besef dat er zoveel mensen zijn die het vele malen slechter hebben dan ik. En dan hoef ik niet duizenden kilometers van huis te gaan. Immers er is genoeg armoede en vooral leed in ons eigen land.
Wat weegt en wat niet? Is het een academische opleiding die een mens groot maakt? Zijn intellect? Of is het zijn geld en macht?
Of hangt alles vast aan wat je voor de mensheid doet? Of is het een geestelijke groei die zorgt dat je in staat bent om je ogen te openen.
Bescheiden mensen. Een endangered species lijkt het. Als we alleen al om ons heen kijken in onze Nederlandse samenleving is het woord bescheidenheid niet het eerste wat er in mij opkomt.
Om nou maar eens een voorbeeld te noemen. Gisteren in het journaal. Stop Aids now vind dat de Nederlandse regering verantwoordelijk is voor zoveel extra doden in de ontwikkelingslanden omdat er besloten is dat er minder subsidie aan deze organisatie gegeven zal worden.
De organisatie vind dat zij het belangrijkste werk doen. Meer nog dan een organisatie die kinderen helpt.
Bescheiden? En laten we het eens over die organisatie hebben die kinderen helpt. De kranten en blogs staan er vol mee. Een directeur van Unicef die vertrekt en een oprotpremie meekrijgt van zo’n twee ton. Eigenlijk drie en halve ton, maar anderhalve ton is salaris.
Bescheiden? Zomaar twee voorbeelden. De een vind zichzelf het belangrijkste werk doen, en de ander vind dat hij recht heeft op dergelijke exorbitante bedragen aan salaris. Beide vallen bij mij niet in de categorie bescheiden. Maar het zegt totaal niets over of deze persoon goed is. Begaan met de medemens.  
Of een mening ! Ligt daar dan de bescheidenheid?. Dat je eigenlijk je mening wel geeft, maar het toch liever niet zou doen omdat je anders tegen zere beentjes aanschopt ?
Even voor de duidelijkheid, ik kan natuurlijk in de dikke van Dale het woord bescheiden opzoeken. Dat wil ik achterwege laten. Want bescheiden is een gevoelswoord. Iedereen hangt daar zijn eigen visie aan. Een eigen labeltje. Een eigen waarde.
Een woord dat op vele manieren kan worden uitgelegd, of naar worden geleefd. En dat is goed.
 Maar dat is dan weer mijn bescheiden mening.

Reacties

Hanny op 01-12-2009 13:56
Een bescheiden mens is naar mijn idee iemand die zich niet (beroepshalve) op de voorgrond plaatst, maar op de achtergrond goed is voor zijn/haar medemens. Iemand die zichzelf niet op de borst klopt van hoe goed hij wel is. Een kunstenaar bijvoorbeeld, die beroepshalve voor het voetlicht treedt, kan toch een bescheiden mens zijn door zijn/haar doen en laten achter de schermen, zonder daarmee op de voorgrond te treden.
Annemarie op 01-12-2009 14:21
Bescheiden is voor ieder mens de anders... Maar als mensen gaan lopen roepen dat zij beter zijn dan iemand anders, nee, dan is dat zeker niet bescheiden voor mij!
jansh09 op 01-12-2009 20:15
Ik zie Martin Simek bij DWDD. Die mogen ze van mij ook heel bescheiden laten inslapen. Wat een onbescheiden druktemaker is dat. En je verstaat er ook nog eens niets van. 
Ik mag toch hopen dat hij niet voor het één of andere goede doel werkt.
Lin op 01-12-2009 21:19
Iedereen hangt daar zijn eigen visie aan. Een eigen labeltje. Een eigen waarde.

Klopt. En dat geldt ook voor heel veel andere zaken. Persoonlijk vind ik bescheidenheid een hele mooie eigenschap. 
lalapine op 01-12-2009 21:28
Mooi stukje!
Ik vind het zelf jammer als mensen een mooi compliment, dat ze zojuist hebben ontvangen, teniet doen door vergoelijkende woorden. Dat vind ik zelf níets met bescheidenheid te maken hebben, terwijl je in zo'n situatie wel vaak hoort 'dat je niet zo bescheiden moet zijn'.
Geniet van alle complimenten die je krijgt en zeg simpelweg 'dank je'. Toch??
maryannsoordeel op 01-12-2009 22:53
@ Harry. Niet gezien, ik zal morgen even gluren bij uitzending gemist. Kom ik dus nog op terug ! ;-)
 
 
@ Lin, Ja dat vind ik dus ook. Maar dan gemeten aan mijn eigen visie ;-) En er zijn inderdaad heel veel andere woorden te verzinnen die per individu persoonlijk gelabeld wordt. Goed toch ? Het zou zo saai worden.
 
@Lalapine, Ja ! Ik herken onmiddellijk wat je schrijft. Ik heb dat vroeger ook wel gedaan. Kon onmogelijk een compliment in ontvangst nemen. Dat heb ik echt moeten leren. En nu ik het kan, besef ik hoe fijn het kan zijn.
boudewijnweb op 01-12-2009 23:46
Bescheidenheid...mooie eigenschap maar ook een beetje bedrieglijk. Letterlijke betekenis van het woord bescheiden volgens het woordenboek: ‘Geen te hoge gedachten van zichzelf hebbend.’ Maar waar ligt dan de scheidslijn tussen ‘te hoge" en ‘te lage’ gedachten? Erg moeilijk te beantwoorden. Bij overmatige bescheidenheid loop je veel dingen mis, zoals bijvoorbeeld verdiende complimenten. Grootdoenerij is een ander uiterste.. vaak erg gevaarlijk!
Mijn basisprincipe is... bescheidenheid maar wel met mate!
 
Leuk stukje overigens.
Gr. Boudewijn
pacopainter op 03-12-2009 09:24
Bescheidenheid naar anderen is prima.Naar jezelf toe, vooral niet doen want dat blokkeert je creativiteit
Ruitenkoning op 05-12-2009 10:01
lalapine en boudewijn zeggen reeds wat ik wilde zeggen.
 
Maar ik ben toch wat onbescheidener om te zeggen dat bescheidenheid in het bedrijfsleven GEEN goede eigenschap is. Daar moet je het niet van hebben. En al dat gedoe van mensen die de lof van zich afzwaaien omdat ze zo bescheiden zijn, laat mij niet lachen. Want kijk eens hoe ze reageren als zij niet genoemd worden!
Henry ™ op 06-12-2009 19:24
Een bescheiden mens is iemand die niet te koop loopt met zijn eigen kwaliteiten! Simpel maar waar.. ;-)
birgitmaaskant op 06-12-2009 19:44
Zoals de grote filosoof Peter Blanker al zei in 1981, "Het is moeilijk bescheiden te blijven" ;)
 
Ik hoorde vrijdag op zaterdagnacht Martin Simek Ramses interviewen, en dan hoor je toch weer een andere Simek als de druktemaker op televisie.
Actiefront! / Rokersdag.nl / De Vrijheid op 09-12-2009 00:03
Bescheidenheid is - naast een lach- het mooiste dat je kunt dragen!

maryannsoordeel op 09-12-2009 09:26
@ Boudewijn, Precies mijn punt ! Het komt vaak voor dat mensen die zo heel niet bescheiden zijn zichzelf bescheiden noemen. Maar zoals gezegd, dat is wat mij opvalt, wat dan zeker geen waarheid hoeft te zijn.
 
@ Paco, Ja daar zit ook wat in ja. Vaak schrijf ik een stuk en denk ik.. wow.. dat is een goed stuk. Maar publiceer het dan vervolgens niet .. Bescheiden ? Of domweg angst "anders" gevonden te worden?
 
@ Ruitenkoning, in het bedrijfsleven, in mijn werk ben ik zeer beslist niet bescheiden. Ik weet waar mijn sterke en zwakke punten liggen. Ik onderhandel beter als ik mijn bescheidenheid even opzij zet. Its me they want is dan mijn denkpatroon ;-)
 
@Henry, nou daar zit nu net de krux, in je prive wellicht maar zakelijk ?
 
@ Birgitmaaskant, ik heb het niet gezien. Ik werd wat flauw van alle Ramses liefhebbers nu hij er niet meer is. Hoeveel zijn er tijdens zijn leven bij hem gebleven op het eind ?
 
@ Actiefront! Klinkt mooi, heeft bijna iets uit het boekje van Toon Hermans ;-)
Leidse Glibber op 10-12-2009 00:30
Ja bescheidenheid is eigenlijk een raar begrip.
Soms denk ik wel eens als ik wat minder bescheiden was geweest had ik de eer en de credits van bepaalde dingen gevangen.
Aan de andere kant heb ik zoiets van ach het zal wel zo moeten wezen.
Heb het idee altijd redelijk bescheiden geweest te zijn, alhoewel ik mij erop betrap tegenwoordig toch zo nu en dan dingen op te eisen of te laten blijken dat ik het doe of kan.
En dan ben ik weer zo bescheiden mijzelf onbescheiden te noemen.
Iris op 28-01-2010 16:18
Mary-Ann?
Alles ok?
 
Niets meer dan liefs.
jansh09 op 17-02-2010 21:55
Hey kanjer, krabbel je al weer een klein beetje uit dat diepe dal? Ik hoop het wel voor je.
Heel veel sterkte,
Harry
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl